Veilig varen met een bilgepomp

Veilig varen met een bilgepomp

Varen op een boot brengt een hoop plezier en ontspanning en om dit zoveel mogelijk zo te houden, wil je er vooraf alles aan doen om mogelijke problemen te voorkomen. Veel booteigenaren hebben dan ook een bilgepomp, maar wat is dit nu voor een ding en welke voordelen biedt het gebruik er van?

bilgepomp

Kenmerken

Een bilgepomp is bedoeld om overtollig water op een eenvoudige manier af te voeren. Er kan zich namelijk spat- en regenwater of water afkomstig van bijvoorbeeld een lekkage ophopen in de bilge van de boot. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Heb je geen automatische pomp, dan zul je het water handmatig weg moeten pompen. Een bilgepomp kan uitgevoerd zijn met en zonder vlotter. Ook de afmetingen zijn divers, evenals de capaciteit van de verschillende pompen. Je zult bij beide aspecten dus rekening moeten houden met de grootte van de boot. Tenslotte kenmerken enkele pompen zich nog door de aanwezigheid van een alarm dat ingebouwd is.

De voordelen

Vaar je met een bood, dan geeft de pomp je altijd het voordeel van tijd. Is er sprake van overtollig water, dan heb je de mogelijkheid dit af te pompen. Ondertussen kun je reparaties uitvoeren of huiswaarts keren. Het voordeel van een pomp met vlotter is bovendien dat deze vanzelf aan- en afslaat bij een te hoge waterstand in de bilge. Je hoeft dan zelf de waterstand niet steeds te controleren. Dit biedt ook het voordeel dat het wat veiliger is. Het kan tenslotte voorkomen dat je niet in de gaten hebt dat er sprake is van een lek. Doordat ze verkrijgbaar zijn in diverse afmetingen passen ze ook in een kleine bilge. Wel zo handig als je een boot hebt van een kleiner formaat. De pompen zijn eenvoudig te installeren, wat het voordeel met zich meebrengt dat ze bij een grote boot ook eenvoudig in meerdere compartimenten geplaatst kunnen worden.