Leren zeilen: zeilscholen en locatie

Leren zeilen: zeilscholen en locatie

Nederland is een enorm waterrijk land. Van oudsher is het daarom ook niet gek dat wij door de eeuwige strijd met het water, varen en zeilen ons eigen hebben gemaakt. Veel mensen die dicht bij het water wonen, spenderen in hun kindertijd al veel tijd op en rondom het water. Maar ook als je dat niet doet, kan je op latere leeftijd gewoon leren zeilen bij een van de vele zeilscholen die Nederland rijk is. Of je nu wat meer tijd bij het water wil spenderen of simpelweg wat nieuws in het leven wil proberen, zeilen is en blijft een populaire hobby voor veel Nederlanders. Maar hoe pak je dat aan? En waar in Nederland zou jij je ambitie kunnen gaan ontwikkelen? Je leest het in deze blog.

Leren zeilen: de cursus of opleiding

Zeilen is iets wat je niet kan leren uit een boek, dat zullen je aankomende docenten je ook vast en zeker meedelen. Je zeilcursus zal dan ook voornamelijk bestaan uit praktijk. Dat is natuurlijk super leuk, want je wordt meteen ondergedompeld in de zeilcultuur en leert zo het snelste een boot te besturen. Wanneer je dit onder de knie hebt, is het vooral veel oefenen. Dat baart immers kunst!

Bij verschillende zeilscholen zijn gecertificeerde zeilinstructeurs werkzaam, die je met al hun kunde en kennis met liefde de fijne kneepjes van het varen bijbrengen. Let er wel even goed op dat de zeilscholen waarop je oriënteert in ieder geval een cursus of diploma aanbieden wat door het CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is gecertifieerd. Dan weet je in ieder geval zeker dat je diploma ook echt wat waard is, en kan je eventueel bij een andere zeilschool met hetzelfde diploma door, mocht je dat willen.

Op zoek naar zeilscholen

Het is natuurlijk logisch dat de meeste zeilscholen zijn gevestigd in waterrijk gebied. Het beste valt te zeilen in groot binnenwater, met voorkeur met weinig stroming. Het is helemaal fijn als er zich ook niet zoveel vaarverkeer op het water bevindt. Zo kan jij in alle rust flink wat kilometers maken.

In de provincie Friesland is watersport een begrip – en dat is niet gek, want in de provincie is enorm veel bevaarbaar water te vinden! Je kent vast de Sneekweek, waarbij verschillende dorpen het in een zeilcompetitie tegen elkaar opnemen. Wanneer je op zoek gaat naar goede zeilscholen, in Friesland zeker een van de meest logische opties. 

Ook in Zeeland is er flink wat water te vinden. Hier is de stroming vaak wel weer wat sterker, vanwege de verbinding met zee. Desalniettemin zijn er hier ook flink wat zeilscholen te vinden. Als laatste verdient de provincie Noord-Holland een benoeming in deze blog. In deze provincie liggen namelijk flink wat grote wateren, die in de zomer erg geliefd zijn bij recreatieve vaarders. Ook hier vind je dus aardig wat goede zeilscholen.

Conclusie

Onderhand heb je flink wat informatie verzameld over hoe een zeilcursus eruit ziet en waar in Nederland je de meeste zeilscholen kan vinden. Hopelijk ben je flink enthousiast geworden voor je nieuwe avontuur. Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste dat jij je voegt bij een zeilschool waar jij je fijn voelt. Veel succes en veel plezier met de cursus van Vinea.nl!