Tips om het seizoen te vieren

Tips om het seizoen te vieren

In Nederland kunnen we de natuur zien veranderen met het komen en gaan van vier seizoenen. Sinds oudsher zijn er tradities en feesten die het aanbreken van een nieuw seizoen markeren. Denk bijvoorbeeld aan oogstfeesten in de herfst en vruchtbaarheidsfeesten in de lente. Zelf kun je ook op hele eenvoudige manieren de jaargetijden vieren. Hier lees je een aantal tips.

Trek erop uit

Door simpelweg naar buiten te gaan en aandacht te hebben voor je omgeving vier je het seizoen al. Daarvoor hoef je ook helemaal niet ver van huis te gaan. Door alleen maar naar de bomen, de diertjes en de kleuren in je directe omgeving te kijken kun je veel uit de natuur opmaken. Ruik eens goed, bekijk het gedrag van de dieren om je heen en kijk naar wat er groeit. Er valt per jaargetijde van alles te observeren en genoeg om je over te verwonderen. Door erop uit te trekken leer je de seizoenen nog beter kennen en zul je ontdekken dat er inderdaad heel wat te vieren valt.

Je eigen decoraties maken

Tijdens een wandeling buiten kun je een aantal natuurvondsten verzamelen en hiermee eigen decoraties maken die helemaal passen bij de tijd van het jaar. Denk bijvoorbeeld blaadjes, beukennootjes of schelpen. Pluk een veldboeket wilde bloemen of kies ervoor bloemen te drogen. Met bijvoorbeeld houten knutselspullen kun je nog creatiever te gaan werk gaan. Zo kun je een herfstmobiel maken met behulp van houten accessoires of haal je de winter in huis met een houten zelf te decoreren dennenboom.

Maak een seizoenshoekje

Je eigen gemaakte decoratie kun je een mooi plekje geven in je woning of toevoegen aan een seizoenshoekje. Deze plek staat helemaal in het teken van een jaargetijde en kun je zo groot of klein aanpakken als je zelf wilt. Met kinderen is het bijvoorbeeld erg leuk om gezamenlijk een seizoenstafel te maken met vondsten uit de natuur en eigen gemaakte decoraties in dit thema. Ook leuk: een houten seizoensboom die je ieder jaargetijde passend kunt decoreren.  

Kook en bak met seizoensproducten

Wanneer je je eigen moestuin hebt, weet je waarschijnlijk precies in welk seizoen je wat kunt oogsten. Maar ook met een bezoekje aan de lokale groenteboer of gewoon de supermarkt zie je snel welke vruchten en groenten er veelvuldig aanwezig zijn. Grote kans dat het om seizoensproduct gaat. Zo maak je in de herfst bijvoorbeeld heerlijk soep van de pompoen en kun je naar hartenlust notenbroden bakken. Ook stoofpeertjes en appels horen helemaal bij dit jaargetijde. Met een beetje aandacht voor het productaanbod kun je met de jaargetijden mee koken. Duurzaam, gezond en een mooie manier om het seizoen te vieren!